Ziektekostenverzekering Buitenland

ziektenkostenverzekering buitenland

1. Vervalt de basiszorgverzekering bij vertrek naar het buitenland?

Bij vertrek uit Nederland vervalt in veel situaties het recht op de Nederlandse zorgverzekering. Dit kan het geval zijn in de volgende situaties:

 • Langdurig verblijf in het buitenland;
 • Uitschrijven bij de gemeente;
 • Emigratie;
 • Inkomsten uit werkwerkzaamheden in/vanuit het buitenland.

Er moet veel geregeld worden en verandert er veel op administratief gebied. Een ziektekostenverzekering is hierbij een belangrijk onderdeel. Deze kan en mag in de meeste gevallen namelijk NIET doorlopen in Nederland! De zorgverzekeringswet speelt hierbij een rol, en ook de uitschrijving bij de gemeente. Het zoeken van een geschikte alternatieve verzekering is een belangrijk onderdeel bij vertrek naar het buitenland! Daarom geven wij hier op deze website meer uitleg over. Daanaast vindt u op deze website informatie over: Het opzeggen van de Nederlandse zorgverzekering het vervallen van reguliere verzekeringen, sociale voorzieningen, Uitschrijven bij de Basis Registratie Personen (BRP), Verzekeringen voor ziektekosten in het buitenland, Internationale reisverzekeringen, Arbeidsongeschiktheid en nabestaandenvoorzieningen.

Bij vertrek vervallen ook de overige reguliere verzekeringen (denk aan de reisverzekering, aansprakelijkheid, inboedel, rechtsbijstand) en sociale voorzieningen (o.a. ziektewet, opbouw AOW, dekking arbeidsongeschiktheid, nabestaandenvoorzieningen). Meer informatie over de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente staan op de betreffende pagina uitgebreid beschreven. Ook in het buitenland wilt u natuurlijk goed verzekerd zijn. Als alternatief voor de ziektekostenverzekering in Nederland biedt een particuliere internationale ziektekostenverzekering veel voordelen. Internationale dekking (in woonland, in NL, en tijdens reizen). Vergoedingen en voorwaarden zijn veelal volgens Nederlandse / Westerse maatstaven, wereldwijde dekking en flexibiliteit. 

2. Welke mogelijkheden en internationale ziektekostenverzekeringen biedt JoHo Insurances? 

Als tussenpersoon, gespecialiseerd in buitenland verzekeringen, bieden wij:

 • Een groot aanbod aan Nederlandse verzekeraars
 • Een geselecteerd aanbod van betrouwbare buitenlandse verzekeraars
 • Vrijblijvend advies op maat (online adviesformulier)
 • Mogelijkheden voor dekking van o.a.:
  1. Privé-klinieken en volledig vrije keuze ziekenhuis
  2. Dekking zwangerschap zonder wachttijd (geen bestaande zwangerschap)
  3. Molestdekking, ook in onrustige regio's
  4. Alle nationaliteiten en bestemmingen
  5. Geen beperking in aanvangsleeftijd
  6. Levenslang (geen eindleeftijd)

3. Brochure: JoHo Insurances Expat- en Emigratieplanner

Wij hebben informatie ook in een brochure beschikbaar. Deze brochure is in PDF formaat te verkrijgbaar. Download hier onze brochure: JoHo Insurances ​Expat- en E​migratieplanner.

4. 'Pensionado's'

Op deze website geven we speciale aandacht voor de groep mensen die hun pensioen buiten Nederland willen doorbrengen. De term pensionado's richt zich op de groep mensen met een leeftijd >60 jaar die buiten Nederland (gaan) wonen. Door de leeftijd en wettelijke regelingen kent deze doelgroep speciale aandachtspunten en is het aanbod aan verzekeringen anders.

5. Nederlandse en buitenlandse verzekeraars

Nederlandse verzekeraars

 • OOM Wonen in het buitenland
  Voordelige internationale ziektekostenverzekering. Ongeacht waar men woont en wat men doet (reis, werk, emigreren, niets). Keuze tussen diverse verzekeringsmogelijkheden (aansprakelijkheid, rechtsbijstand, ongevallen, reis). Nederlands paspoort is een vereiste voor de verzekeringsnemer. Looptijd levenslang.
 • Goudse Expat Pakket
  Meest uitgebreide dekking en verzekeringsmogelijkheden (ziektekosten, WA, inboedel, reis, AOV, overlijden, ongevallen, rechtsbijstand). Doelgroep: degene die alleen of met gezin enkele jaren wordt uitgezonden naar het buitenland, bij een buitenlandse werkgever werkzaam zijn of een eigen onderneming hebben in het buitenland. Verzekeringsduur minimaal 6 maanden, geen beperking in looptijd, behalve de eindleeftijd van 65 jaar.
 • Ook werken wij samen met onder andere Delta Lloyd, XHI/Achmea, CZ, en andere Nederlandse verzekeraars.

Buitenlandse verzekeraars

 • International Expat Insurance
  Internationale ziektekostenverzekering met diverse aanvullende opties zoals arbeidsongeschiktheid (zeer voordelig), tandheelkundig en ongevallendekking. Niet de goedkoopste, maar wel wereldwijd vrije keuze ziekenhuis, 1ste klasdekking mogelijk in privaat- en staatsklinieken. Molest standaard meeverzekerd.
 • Globality Health Yougenio
  Internationale ziektekostenverzekering, veel dekkingsmogelijkheden. Van basis (inpatient) tot zeer uitgebreid. Onbeperkte verzekeringsduur en vrije keuze ziekenhuis en specialist.
 • Allianz International Healthcare Plan
  Ervaren internationale verzekeraar van medische kosten. Individueel en collectief. Verschillende health plans mogelijk, ook alleen hospital dekking mogelijk. Aanmelding tot 70 jaar, eenmaal geaccepteerd levenslang dekking. Voortzetting van verzekering na terugkeer in eigen land mogelijk.
 • April MyHealth
  Franse verzekering die met name in Azië veel wordt gekozen.
 • CIGNA Global
  Internationale ziektekostenverzekering, veel dekkingsmogelijkheden. Van basis (inpatient) tot zeer uitgebreid. Onbeperkte verzekeringsduur en vrije keuze ziekenhuis en specialist.
 • CIGNA Close Care
  Voordeligere variant van Cigna Global, met enkele dekkingsbeperkingen. Gericht op dekking in het woonland zelf. Onbeperkte verzekeringsduur en vrije keuze ziekenhuis en specialist.

Daarnaast zijn er nog mogelijkheden bij diverse andere verzekeraars, zoals onder andere Bupa, IHI, William Russell. Wat een goede keuze is hangt van verschillende factoren af, onder meer: uw leeftijd, uw gezondheid, wensen qua dekking, reden van verblijf in het buitenland (pensioen, werk, reizen, etc), medische zorg in uw woonland, verwachte verblijfsduur, budget, verplichte regelingen. Vraag gerust een vrijblijvend advies op maat aan.

Vraag vrijblijvend advies op maat

6. Aandachtspunten Internationale zorgverzekeringen

Bij het afsluiten van een internationale verzekering zijn de volgende punten handig om rekening mee te houden