Waarom JoHo Insurances?

JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten en Pensionados over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken.

Wij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen.

Tevens bieden wij ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen.

Advies op maat, en een snelle en persoonlijke afhandeling. JoHo Insurances is een door de AFM erkend bemiddelaar (nr. 12009104) in verzekeringen

 

Wonen in een EU-land, EER-land of Zwitserland

JoHo Insurances

 

Woont u in een EU-land, EER-land of Zwitserland?
Indien u met behoud van uw AOW-uitkering en/of pensioen gaat wonen in een EU/EER/Verdragsland, dan is bepaalde wet- en regelgeving voor u van toepassing.

 

 

1. Recht op lokale zorgdekking

U heeft dan recht op zorg in uw nieuwe woonland op grond van lokale zorgstelsel. Hiervoor dient u een zogeheten formulier 121 aan te vragen bij het CAK. U betaalt geen premies in uw nieuwe woonland, maar in Nederland. Deze premies betaalt u aan het CAK. U kan namelijk niet uw reguliere Nederlandse zorgverzekering aanhouden, maar u zult wel in Nederland dekking conform de basisverzekering krijgen, als ook de EHIC card* via het CAK. Dit laatste geldt niet in de verdragslanden.

De premie die u aan het CAK betaalt, wordt aangepast op grond van de zogeheten woonlandfactor. Er wordt dus rekening gehouden met het prijsniveau van medische behandelingen in uw woonland. Meer informatie over verhuizen naar het buitenland als gepensioneerde en een link naar de aanvraag van een formulier 121 vind u op de website van het CAK via deze link. Wij geven verder geen inhoudelijk advies op deze 'CAK dekking'.

* EHIC Card

EHIC = European Health Insurance Card. Dit is een kosteloze Europese ziekteverzekeringskaart. Met een EHIC kunt u medische zorg krijgen voor spoedeisende medische hulp als u ziek wordt of bij ongeval krijgt tijdens een vakantie in Europa (buiten uw woonland). De EHIC is geldig in EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. U krijgt zorg volgens de regels en dekking van uw vakantieland /  het land van tijdelijk verblijf. 

2. Hoe is het niveau van staatszorg in uw nieuwe woonland?

Het niveau van de zorg is in verschillende landen (o.a. Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Tsjechië) op een aantal vlakken minder goed dan we in Nederland zijn gewend. Daarom raden wij u aan, indien u woonachtig bent in een land waar de zorg niet van het gewenste niveau is, om naast uw woonlanddekking een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit kan op één van de volgende manieren worden geregeld:

  • Door middel van een lokale particuliere ziektekostenverzekering (mits beschikbaar in uw woonland, en indien beschikbaar dan is dat vaak wel een voordelige mogelijkheid).
  • Via een internationale particuliere ziektekostenverzekering. Over deze optie vindt u op deze website meer informatie.

3. Recht op zorg in Nederland?

Recht op zorg in Nederland heeft men indien woonachtig in de EU, de EER, Zwitserland, maar niet indien woonachtig in verdragslanden (zie de lijst hieronder). In deze laatste landen hebben de pensionado's wel recht op zorg ten laste van NL met hun formulier 121, maar geen recht op zorg in NL (tijdens bezoek) en men krijgt ook geen EHIC card. 

4. EU, EER en Verdragslanden per 1/1/2021

EU-landen
België, Bulgarije, Cyprus (alleen het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië, Zweden. Het Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar) geldt tot en met 31 december 2020 nog als verdragsland. Dit heeft te maken met de overgangsfase sinds het vertrek van het VK uit de EU (Brexit).

EER-landen
Deze landen horen niet tot de EU, maar daar gelden wel de EU-regels: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland. Hetzelfde geldt voor Zwitserland.

Verdragslanden buiten de EU/EER
Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije.

Hoe kunnen wij u helpen?

JoHo Insurances adviseert iedereen met emigratieplannen over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken. 

Stap 1: Contact
Voor advies en vragen over verzekeringen voor een langdurig verblijf in het buitenland kunt u (kosteloos) ons online adviesformulier invullen. 

Stap 2: Advies
Wij sturen u ons advies toe, inclusief aanvullende informatie, tips en premies. Wij helpen u graag indien u vragen heeft naar aanleiding van dit advies.

Stap 3: Aanvragen verzekering
Indien u een verzekering wilt aanvragen, dan begeleiden wij u bij het gehele proces, met tips, instructies en het maken van keuzes.

Stap 4: Service
Indien een aanvraag is goedgekeurd, staan wij u gedurende de gehele looptijd van de verzekering bij voor hulp, vragen en assistentie.

Stap 5: Beëindiging
Mocht u een verzekering willen beëindigen, dan helpen wij u om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder onnodig dubbele premie te betalen of een periode onverzekerd te zijn.

Contact

JoHo Insurances

Paviljoensgracht 18
2512 BP Den Haag
Nederland
T: +31883214561
E: info@johoinsurances.org